fbpx
Annet

Hvordan bruke Google Analytics for å optimalisere nettsiden

Google Analytics er et nyttig web-analytisk verktøy som effektivt forteller brukerne hvor godt nettsiden gjør det opp mot valgte mål, målgrupper og kanalstrategier. Likevel er Google analytics også en kilde til hodebry for mange, derfor vil vi skrive litt om de viktigste måleparameterne som finnes inne på Google Analytics, og hvordan du kan bruke dem for å optimalisere nettsiden. Teksten er strukturert basert på rapportene du får opp glidemenyen på venstreside når du åpner Google analytics.

Realtime eller sanntid: Gir en oversikt over nåværende aktivitet på nettsiden. Her får du blant annet vite lokasjonen, hvilken trafikkilde og hvilket innhold de ser på nettsiden. Dette er bare en kjapp oversikt over den kortsiktige aktiviteten på nettsiden din, og for å optimalisere nettsiden må du se på de andre rapportene. 

Audience eller målgruppe: Dersom vi går i «oversikt» ser vi at denne rapporten gir informasjon om brukere, økter og sidevisninger i ulike former. Det er forskjell parameteret som er viktig her utifra hvilke mål du har satt for virksomheten, men det er ofte slik at man ser på «bounce-rate», kakediagrammet med ny vs returnerende besøkende, og antall økter. «Bounce-rate» betyr at personen har forlatt nettsiden etter kun å ha sett en side. Om høy eller lav bounce-rate er bra eller dårlig kommer ann på virksomheten, dersom virksomheten er en innholdsprodusent ønsker man ofte at brukeren leser flere innlegg, og har da bounce-raten så lav som mulig. Mens dersom virksomheten har mye informasjon på hjemmesiden og kundene ikke trenger mer informasjon kan en høy bounce-rate også være positivt. Målgrupperapporten gjør det også mulig å se brukerdata som for eksempel de demografiske dataene alder og kjønn, interesser, geografi, atferd, teknologiske enheter. På denne måten kan man se om det er forskjell fra gruppen 50-60 og 20-30 når det kommer til bruk av nettsiden, eller om mobil eller pc fører til flest økter på siden.

Acquisition eller brukeranskaffelse: Denne rapporten forteller oss hvilke trafikk-kilder som er bakgrunn for aktiviteten på nettsiden. Google analytics gjør det ganske lett for oss da de har delt inn i de fire kategoriene sosial som betyr at trafikken kommer fra sosiale medier, direkte som betyr at kunden taster www.dittbloggnavn.no i søkefeltet og organisk søk som betyr at de har kommet til nettsiden din via å søke på søkeord i en søkemotor. Dersom du har kundebrev med en CTA link vil også denne bli vist her. Ved å klikke på hver enkelt trafikk-kilde kan du undersøke hvilke sosiale medier eller hvilke organiske søkeord kundene dine bruker. Dette kan videre gi deg indikasjon på hvilke ord du burde bruke oftere på nettsiden. En tommelfingerregel her vil være å bruke kalenderen for å avdekke søkeord som trender på kortsikt og dør fort, hvilke søkeord som brukes på lengre sikt og du kan avdekke mønstre på når søkeord blir populære og upopulære. Disse tre paramaterne gjør at du kan optimalisere din bruk av søkeord!

Behavior eller atferd: Som navnet vil tilsi får du en oversikt over brukernes atferd i denne rapporten. Forlater de nettsiden din fort, hvordan er egentlig strømmen til de fleste brukerne dine? Opplever kundene dine lange lastingsperioder?. Dersom man går inn på «sideinnhold/site content» ser man hvilke sider som er virksomhetens landingssider, exit-sider og man kan undersøke hvilke sider som for visninger. Det man skal bruke denne nettsiden til er å undersøke atferden til de som besøker nettstedet ditt, dersom de har landingsside og exit-side på forsiden din og du er innholdsprodusent burde du gjøre grep. Dette kan være å lage mer innhold om de sidene som ble sett mye, hadde mye engasjement og bidro til å nå virksomhetens målsettinger.

Conversions eller konverteringer: Det er her du undersøker om de målene du har satt under administrasjons-taben fungerer og blir nådd. Dersom du ikke har data her er du nødt til å undersøke hvilke mål du har satt opp og om du har satt opp noen. Dersom du sliter med å nå målene dine burde du sjekke de andre rapportene, identifisere problemet og fikse dette. Det kan for eksempel være at innlegg ikke slår ann slik du trodde de skulle gjøre, at markedsføringen ikke er tilpasset mediumet (det er foreksempel vanligere å bruke emojier på Instagram enn LinkedIn), det kan også være at landingssiden din ikke er god nok for å føre mennesker videre.

Ønsker du å vite mer om Google Analytics? Les vårt tidligere blogginnlegg om Hvordan bruke Google Analytics til å forbedre din Instagram?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *