fbpx
Gjesteinnlegg

GJESTEINNLEGG av Videomarkedsskolen

Hvordan lage proffere videoer?

I prinsippet kan alle lage videoer, men hvordan lager du videoer som er litt proffere – og som «når gjennom ruta» og treffer kundene?

Det er enkelt å bare dra frem mobilen og sette i gang og filme små snutter. Privat gjør vi det titt og ofte, og vi filmer kanskje oss selv med vennene.

Men når du skal lage en litt proffere video for bedriften, gjelder det å tenke mer over hva som er målet med videoen.

Den største bøygen mange har når det kommer til video, er å tørre å være foran kamera. Ved å være foran kamera i jobbsammenheng gjør at mange er engstelige for at det man presenterer foran kameralinsa ikke blir bra nok.

Dette er de mest vanlige problemstillingene:

  • Frykt for å være foran kamera (frykten for å bli dømt, selvsabotasje)
  • Frykt for å faktisk bli synlig, og hva andre vil synes om dem?
  • At man ikke fremstår profesjonell nok

Det er en hårfin balansegang på å tørre å komme i gang med å lage videoer, til å faktisk lage dem «bra nok» til å markedsføre bedriften med dem. Hvis du vil bli bedre på video er det én ting som gjelder, og det er å øve seg!

Hvilket utstyr trenger du?

Jeg får ofte spørsmål om hvilket utstyr man trenger, og som regel er svaret mitt: «Det utstyret du allerede har». Noen bedrifter har nok midler til å kjøpe inn en del utstyr, men de aller fleste bedrifter har ikke det. De aller fleste har en mobiltelefon, og man kan begynne med den. Har du ikke et stativ, så kan du støtte opp mobilen med bøker og en laptop som støtte, med vinduet som lyskilde, og det enkle headsettet som du får med mobilen som mikrofon.

Det er likevel lurt å investere i noe utstyr, og her nevner jeg noe som ikke koster skjorta:

  • Stativ – et gulvstativ eller bordstativ. Det er lurt med begge deler
  • Videolys i form av softbokser eller ringlys. Softbokser sprer gjerne lyset bedre, mens ringlysene har blitt veldig populære, siden de gir en ekstra «glød» til øynene. De kalles også for «divalys»
  • Mikrofon – enten med litt lenger ledning, eller f.eks. trådløs myggmikrofon for mobiltelefon. Mobiltelefonens innebygde mikrofon fanger opp omgivelseslyder, romklang og vind, og man hører deg ikke så godt på avstand
  • Et bra webkamera for PC’en eller Mac’en
  • En god bordmikrofon. Kjøp gjerne en mikrofon med studioarm, da har du mer fleksibilitet
  • Programvare til å streame med, og til videoredigering

Dersom du ønsker å få tips til utstyr og programvare, kan du laste ned vår gratis utstyrsliste her.

Se gjerne denne videoen, som er laget for Synlighetsguiden sine lesere

Hva slags videoinnhold fungerer best i 2021?

Video og film er så mangt, og veldig mange bruker betegnelsene til alt man kommer over av videoinnhold. Det kan være alt fra videomøter til livesendinger, til små videosnutter i ulike stories. Film kan være alt fra spillefilmer, til dokumentarer og serier som du ser på TV og kino.

Innen video og markedsføring skjer det endringer hele tiden. Og det som fungerte for 2 år siden fungerer nødvendigvis ikke like bra i dag. Da Facebook åpnet opp for muligheten til å bruke livesendinger i 2015, fikk bedrifter som brukte dette mye synlighet. Men etter stadige algoritmeendringer har det blitt vanskeligere å oppnå den samme synligheten som i 2015.

På Facebook bør bedrifter satse på å skape innhold i grupper. I disse dager handler markedsføring mye om å vise personlighet, bygge relasjoner og gi følgerne noe av verdi. Man kan fortsatt publisere innhold på bedriftens Facebook-side, men det har ikke like mye rekkevidde som før.

På Instagram er det flere videomuligheter, og siden høsten 2020 har Instagram ønsket å møte trenden på Tik Tok, og derfor lanserte de Reels. Reels er noe Instagram virkelig ønsker å nå frem med, så derfor vil bedrifter få stor rekkevidde ved bruk av Reels. Men bedrifter bør ha fokus på å skape en WOW-effekt med disse. Det er det som fungerer best. Men også vanlige videoposter, IGTV og «behind the scenes»-videoer på Instagram fungerer fint. Det er lurt å variere innholdet her.

Den plattformen som virkelig er ganske oversett, men som bedrifter virkelig bør legge mer merke til, er YouTube. YouTube er verdens nest største søkemotor. Det er også verdens nest største sosiale medium. YouTube vokser stadig i Norge, og stadig flere ser på YouTube på TV.  Mange tenker at det er mye jobb med YouTube-videoer, men man får langsiktig belønning av innsatsen man legger inn i det. Der innholdet ditt forsvinner i feeden på andre sosiale medier, kan videoene dine bli funnet igjen og igjen over lang tid på YouTube og i Google, dersom det gjøres riktig.

Det viktigste er å våge å ta steget

Her har du fått et lite innblikk i hva som fungerer på video i 2021, og hvordan du skal komme i gang med video på en proffere måte. Det viktigste er å våge å ta steget. Deretter kan det perfeksjoneres. Men husk alltid: Det handler om å bygge relasjoner, og å bruke video er et viktig verktøy for at dine kunder kan bli kjent med bedriften.

Hvis du vil ha flere tips om video og markedsføring, trykk her for en del materiale på YouTube-kanalen vår

Hilsen Kathrine, daglig leder i Videomarkedsskolen

______________________________________________________________________________________________________________________

Meld deg på Synlighetsguidens nyhetsbrev ved å trykke på knappen under!

Da vil du motta varsel om hva ukens bloggtema er!

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *